Byta hjul, däck och slang | Reacyklar.se

Byta hjul, däck och slang

Börja med att vända cykeln upp och ner så att du lättare kommer åt. Börja med att kontrollera cykelns däck. Om ytan spruckit är det risk att de snart kommer gå i sönder eller att du får punktering. Byt ut dem omgående. Ett nytt cykeldäck utan fälg kostar allt från någon hundralapp upp till flera tusen. I cykelbutiken finner du särskilda däck- och slangavtagare i plast som förenklar ditt arbete.

Så här gör du enklast för att ta bort däcket

För att ta av hela däcket från cykeln skruvar du först loss hjulet med en skiftnyckel. För att kunna ta bort hjulen måste du skruva bort/lyfta bort klossarna eller bromsarmen från ramen. Lossa därefter muttern som sitter runt ventilen så att däck och slang separeras från varandra. Nu ska du använda däckavtagarna. Placera hjulet vertikalt mellan knäna och hålla fast hjulet. Däckavtagarna sätter du fast genom att lyfta upp kanten på däcket med ena ändan och sedan fästa andra ändan i en av ekrarna. Spänn fast ett flertal avtagarna på lämpligt avstånd från varandra.
 
separera gummi och slangLyft sedan av både däck och slang. Om du ska köpa ett nytt däck är det bra att ta med det gamla däcket till cykelhandlaren så att du får rätt storlek. Storleken står även på kanten av däcket. De flesta cyklar har 26 eller 28 tums däck. Om du vill vara säker på att få rätt storlek kan du titta efter de serienummer som står på utsidan av cykeldäcket.
 
Framhjul

Bakhjul

Funktionskontroll

cykelslangNär du nu separerat slangen från däcket kan du kontrollera att den inte läcker. Fyll den med luft och förslut med ventil. Tappa upp vatten i en bytta eller vasken och stoppa ner ungefär en decimeter av slangen i vattnet i taget och pressa samman luften ordentligt på decimeterytan som du håller mellan händerna.
 
Se till att hålla varje decimeter nere under vatten i tio sekunder hela varvet runt. Om det kommer bubblor vet du att du har hål på gummit. Torka av noggrant och sandpappra en aning runt hålet. För att laga hålet använder du antingen klister, så kallad solution, och lagningslappar. Du kan även laga punkteringar genom att spraya ner en massa direkt i cykelventilen, men du bör känna till att denna typ av lagning gör att de bildas en ”knöl” på däcket.

Kontrollera ventilgummit

Om luft pyser ut ur däcket trots att du inte hittar något hål kan det vara fel på ventilgummit. Många äldre cyklar använder ventilgummi. Titta efter hur det ser ut. Är det torrt och sprucket är detta sannolikt orsaken till att luften går ur. Du kan enkelt byta ett defekt ventilgummi med ett ersättningsexemplar från exempelvis Rusta, Biltema eller Clas Ohlson.
 
Moderna cyklar använder så kallad blixtventil som är i metall. Blixtventiler kan ibland haka upp sig, men spricker inte alls lika lätt som ventilgummin.

Sätt på cykeldäck

När du konstaterat att allt fungerar som det ska är det dags att sätta tillbaka däck och slang. Börja med att sätta på däcket. Det kommer fungera likt en ram för slangen. När slangen är redo släpper du ut så mycket luft att den är halvfull. Det gör den mer lätthanterlig.
 
Trä slangen runt fälgen, in under däcket, passa in hålet för ventilgummit. Skruva inte åt muttern runt ventilen allt för kraftigt, risken är annars att slangen tryckas för hårt mot fälgen. Det kan vara lite pilligt, men med lite tålamod så ska du se att de går! Sedan är det bara att montera hela däcket, och eventuellt bromsarmen, på plats igen. Ett råd är att alltid lägga skruvar och muttrar en bit bort, väl synliga, så att du inte trampar runt bland dem, risken är annars stor att någon tappas bort.
 
När du väl fått allt på plats, kan du snurra på hjulet för att försäkra dig om att det rullar jämt. Om det är skevt, kan du prova att plocka av hjulet igen och montera på det en gång till. Är det fortsatt skevt rekommenderar vi att du besöker en cykelverkstad för hjälp att justera felet.
 
För bästa hållbarhet är det viktigt att du hädanefter med jämna mellanrum pumpar däcken och försäkrar dig om att lufttrycket alltid är tillräckligt.

 

Kommentera

Required fields are marked *.
Copyright © Billiga rea cyklar 2021 ¤ Villkor ¤ Sekretesspolicy ¤ Kontakta oss ¤ Sidkarta