Håll kedjan i trim | Reacyklar.se

Håll kedjan i trim

cykelkedjaCykelkedjan är en av cykelns nyckeldelar och den är viktig att underhålla regelbundet för att bibehålla så väl funktionalitet som glädje. Om din cykel stått ute mycket i regn eller under vinterhalvåret finns det risk att fukten lett till att kedjan angripits av rost.
 
I många fall räcker det att smörja upp den med olja, effektivast är en teflonbaserad olja. I jämförelse med andra oljor är teflonolja torrare och risken att du stänker ner dina kläder blir därför mindre. En sprayburk med cykelolja kostar omkring 60 kr och kan inhandlas från exempelvis _______________________.
 
Om kedjan utsatts för väta under en längre tid kan den tänkas ha blivit totalförstörd och den måste då bytas. En ny kedja kostar omkring 100-400 kronor. Det är enkelt att byta kedjan på en standardcykel. Allt du behöver är en skruvmejsel för att ta bort kedjelåset. Kedjebyten på nyare cyklar och modeller så som mountainbike, racer eller hybrider kräver specialverktyg. Dessa finns att köpa i handeln eller så kan du ta hjälp av en cykelmekaniker.
 
oljaNär du väl ersatt kedjan, är A och O att hålla efter skötseln, då håller den troligtvis i flera år. Viktigast av allt är att du alltid ser till att förvara cykeln inomhus när möjlighet för detta finns. Tänk även på att du kan behöva tvätta av kedjan om du kör på leriga vägar eller hårt väglag. Smörj in kedjan kontinuerligt.
Med tiden förslappas kedjan naturligt, det gör att den blir längre. Om du har en flerväxlad cykel med kransar är det viktigt att byta ut kedjan om den blir lång, annars slits kransarna ut och blir obrukbara.

 

Kommentera

Required fields are marked *.
Copyright © Billiga rea cyklar 2021 ¤ Villkor ¤ Sekretesspolicy ¤ Kontakta oss ¤ Sidkarta